Savjeti za oporavak nakon operacije kralježnice i vraćanje dnevnim rutinama

05.12.2022.

Nakon što ste se pripremili za operaciju, a sama operacija kralježnice je uspješno završena i pripremili ste kuću/stan za postoperativni oporavak, slijedi vrijeme oporavka ili vraćanja standardnim životnim rutinama. 

Oporavak nakon operacije kralježnice je individualan i ovisi o:

  • vrsti operacije
  • zdravstvenom stanju prije operacije
  • izdržljivosti i snazi mišića
  • koliko intenzivni su vam bili simptomi i bolovi prije 
  • vašoj dobi
  • pristupu prema procesu oporavka i rehabilitacije

Dakle, oporavak nakon operacije kralježnice je izrazito individualna stvar, ali postoje generalna pravila i savjeti koji će svima pomoći.

Slijedite savjete vašeg liječnika dok započinjete s oporavkom od operacije, informirajte se putem MySpine aplikacije, ona je izrađena u suradnji s liječnicima koji svakodnevno brinu o pacijentima koji su prošli operaciju kralježnice, izvršavajte zadatke unutar aplikacije, i najbitnije - budite proaktivni u istraživanju i brizi o sebi. 

Vašem tijelu treba vremena da se oporavi i zacijeli od operacije. Pozitivan stav pomoći će vam da oporavak bude brži i uspješniji.

U prvim tjednima kod kuće bit ćete dosta umorni, to je sasvim normalno i nikako nije razlog za dodatan stres. Ljudima oko vas u pravilu neće biti jasno kako se osjećate i koju razinu boli proživljavate.

Isto tako, normalno je da nakon operacije kralježnice imate bolove i nelagodan osjećaj.

U početku bi mogli imati bol ili grčeve mišića oko mjesta reza.

Liječnik će vam propisati terapiju za kontrolu boli, opuštanje i smanjivanje grčeva mišića te možda antibiotik za sprječavanje infekcije. Nemojte uzimati protuupalne lijekove osim ako vam ih ne preporuči vaš liječnik, jer oni mogu produžiti oporavak i ometati proces oporavka.

Gdje je granica između normalnog oporavka nakon operacije kralježnice i previše aktivnosti

Važno je ostati aktivan, koliko je to god moguće.

Nemojte sjediti više od 15-20 minuta odjednom.

Isto tako, cjelodnevno izležavanje nikako nije dobro jer će vam mišići atrofirati, a prekomjerno izležavanje također može dovesti do pojave dekubitusa, krvavih ugrušaka u nogama i upale pluća. Vaše tijelo će vam reći kad ste pretjerali, bilo umorom ili pojačanom boli. 

Potrebno je neko vrijeme da shvatite što je vašem tijelu sada previše, a to naravno ovisi o vrsti operacije koju ste imali, vašim godinama i tjelesnoj kondiciji prije operacije. 

Poslove u dvorištu, kućne poslove i kupovinu namirnica nemojte obavljati samostalno odmah nakon operacije. Izbjegavajte sve aktivnosti koje uključuju guranja i povlačenja kao što su usisavanje, brisanje podova ili košnja travnjaka najmanje prvih šest tjedana nakon operacije. 

Ako nakon neke aktivnosti osjećate više boli nego inače, vjerojatno ste pretjerali. Smanjite intenzitet aktivnosti i prilagodite ih svojim mogućnostima.

Lagana aktivnost kao što je hodanje pomoći će vam u ublažavanju bolova. Zapravo, najbolja  stvar koju možete napraviti za oporavak nakon operacije kralježnice su lagane šetnje, par puta dnevno.

Hodanje je super jer sprječava atrofiju mišića, ali isto tako pomaže u sprječavanju razvoja krvnih ugrušaka. Hodanje također pomaže za ponovno uspostavljanje normalnog funkcioniranja probavnog sustava.

Svaki dan pokušajte prehodati malo više nego jučer i hodajte u udobnim tenisicama. Hodajte laganim tempom i izbjegavajte uzbrdice, nizbrdice i stepenice.

Neka vam bol bude vodič.

Da vam približim stvari na primjeru. Ako ste povećali vrijeme hodanja s 20 na 25 minuta, a nakon 'hlađenja" osjetite jaču bol, vratite se na 20 minuta još nekoliko dana, a onda ponovno pokušajte s 25 minuta hoda.

Hodanje po stepenicama prilagodite svojim mogućnostima i koliko vam bol dopušta.

U MySpine aplikaciji koju sam razvio u suradnji s liječnicima, imate program hodanja koji se definira ovisno o vašem datumu i vrsti operacije. Slijedite preporučene dnevne ciljeve koraka, a ukoliko je potrebno, prilagodite ih svojim mogućnostima.

Podizanje tereta i problemi sa saginjanjem

Aktivnosti će vam biti ograničene. Zabranjeno je saginjanje, uvijanje i podizanje nekoliko tjedana poslije operacije. 

Ne podižite ništa teže od 2 kg prvih 4-6 tjedana nakon operacije. 

Ako ste imali kompleksniju operaciju i tih 2 kg će vam biti previše. 

Prilikom podizanja, predmet uvijek držite što bliže tijelu, tako će biti manje opterećenje za kralježnicu.

Uvijek podižite “iz nogu”, a ne “iz leđa”. 

Podizanje veće težine može dovesti do nepotrebnog pritiska na kralježnicu i izazvati probleme u oporavku. Uostalom, slušajte vašeg liječnika, on će vam sugerirati koliko dugo bi trebali izbjegavati podizanje, saginjanje ili uvijanje kralježnice.

Dobro pomagalo za izbjegavanje saginjanja je hvatač s dugačkom ručkom. Uz to, još jedan proizvod koji bi svakako preporučio je pomagalo za oblačenje čarapa.

Ja osobno nisam mogao samostalno obući čarape 4 mjeseca poslije operacije.

Naizgled jednostavna stvar nakon operacije postane nemoguća misija.

Obratite pozornost na pravilno držanje, tj. posturu prilikom sjedenja, stajanja, hodanja pa čak i prilikom ležanja. Prilikom sjedenja se koncentrirajte da sjedite uspravno.

Ako ste operirali vratnu kralježnicu, posebno bih napomenuo da pokušate izbjeći pretjerano micanje vrata. Ne dižite glavu prema gore i ograničite rotiranje vrata lijevo-desno na maksimalno 30 stupnjeva u svaku stranu. 

Mali pokreti su u redu!

Ako ste previše ukočeni, mišići stražnjeg dijela vrata i ramena će se umoriti i početi se grčiti.

Nosite ovratnik prema uputi liječnika koliko god dugo je potrebno. Kad se tuširate i jedete ovratnik možete skinuti, ali glavu držite u neutralnom položaju, okrenutu prema naprijed. 

Ako ste operirali lumbalnu kralježnicu, sjedite u naslonjaču ili na kauču s ručnikom namotanim u valjak (kojeg postavite kao lumbalni oslonac). Nemojte pretjerivati, sjedite dok vam je udobno. 

U aplikaciji imate mogućnost aktiviranja brojača dopuštenog vremena sjedenja. Nakon što istekne preporučeno dopušteno vrijeme sjedenja aplikacija će vas o tome obavijestiti.

Program sjedenja unutar aplikacije je napravljen tako da, ovisno o datumu i vrsti operacije, preporučuje dopušteno vrijeme sjedenja. Nakon što aplikacija javi kako je vrijeme sjedenja isteklo, preporučujem da promijenite položaj. Prošetajte kratko ili legnite u krevet. 

Vožnja automobila nakon operacije kralježnice

Ako baš morate negdje putovati i samostalno voziti automobil, svakih 45 minuta stanite i prošetajte 10-15 minuta. Ovo vrijedi tek nakon 4-6 tjedana poslije operacije. Prije toga, vožnja je strogo zabranjena. Za putovanje gdje vas netko drugi vozi, spustite malo naslon sjedala - tako će vam biti najudobnije.

Nakon što se vratite vožnji, nemojte voziti pod utjecajem opioidnih lijekova i lijekova za opuštanje mišića jer mogu utjecati na vaše sposobnosti reagiranja u prometu.

Oporavak nakon operacije kralježnice traje, istina

Ali brzo ćete primijetiti pozitivne pomake ako se držite programa. Redovito lagano hodanje, disciplina kada su u pitanju savjeti liječnika i korištenje aplikacije će vam pomoći.

Osjetit ćete poboljšanje snage mišića, manje stresa, raspoloženje će vam se popraviti, probava će doći na svoje, disanje će se umiriti, ako je potrebno - izgubit ćete koji kilogram, poboljšati držanje i ravnotežu.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju