Protruzija diska - uzroci, simptomi i sve ostalo

23.01.2023.

Prije svega ćemo razjasniti pojmove 'hernija' i 'protruzija'. Protruzija diska i hernija diska se često, pogrešno, koriste kao sinonimi. Ali ako želimo biti precizni, postoji razlika.

Protruzija diska je pojam koji označava izbočenost/ispupčenost želatinozne jezgre (lat. nucleus pulposus) unutar diska. Pojednostavljeno govoreći, hernija označava pucanje obruča diska (lat. annulus fibrosus) uslijed protruzije jezgre diska.

U ovom članku ćemo vas uvesti u svijet hernije diska ili diskus hernije. Istaknut ćemo osnovne simptome i stupnjeve (vrste) hernije diska, a savjetovat ćemo i kada i kako pristupiti rješavanju problema.

U nastavku ćemo se posebno dotaknuti protruzije diska i hernije diska, a do kraja članka će vam puno toga biti jasnije. 

Ali prije svega ...

Ukratko, anatomija kralježnice

Kralježnica je pravi stup vašeg tijela, a jedna od najvažnijih uloga joj je čuvati leđnu moždinu.

Osim što je čuvarica leđne moždine, kralježnica je koštani oslonac trupa (zato kažemo pravi stup), potpora glave, stabilizatorica zdjelice, poveznica kostiju udova, glave i trupa. 

Anatomija kralježnice i kralješka

Kralježnica se sastoji od 33-34 kralješka koji su podijeljeni u 5 kategorija:

  • vratni kralješci
  • prsni kralješci
  • lumbalni kralješci
  • križni kralješci (srasli u križnu kost)
  • trtični kralješci (srasli u trtičnu kost)

Kralješci su naslagani jedni na druge, u sredini svakog je otvor, a između njih su diskovi. Kroz otvor prolazi leđna moždina. 

Leđna moždina je zadužena za prijenos signala iz mozga prema tijelu. Leđna moždina je zaslužna što sada pomičete prst, stopalo ili vrat. Iz leđne moždine izlaze živci, a uklještenje tih živaca uzrokuje ranije spomenute simptome hernije diska.

Diskovi koji se nalaze između kralježaka nazivaju se intervertebralni diskovi i oni su najveća avaskularna struktura u tijelu. Njihova glavna zadaća je amortizacija sila u kralježnici. 

Diskovi se sastoje od čvrstog, fleksibilnog vanjskog obruča (lat. annulus fibrosus) i mekane, želatinozne jezgre (lat. nucleus pulposus). 

Baš kao što kod svih nas kosti starenjem gube kalcij, koža postaje opuštenija, tako i diskovi gube vodu. Zbog gubitka vode oni se stanjuju i gube na svojstvima pa su sve skloniji herniji.

Simptomi protruzije / hernije diska

Simptomi i njihov intenzitet ovise o mjestu i stupnju hernije. Bol i trnci u leđima ili vratu su najčešći. Isto tako, jako često diskus hernije prolaze bez ikakvih simptoma. 

Ako se hernija diska dogodi u lumbalnom dijelu (križima), simptomi će vjerojatno uključivati bol i trnce u donjem dijelu leđa. Bol i trnci se često šire na gluteuse, jednu ili obje noge i stopala. Kod ozbiljnijih oštećenja, mogući simptomi su gubitak kontrole nad mokrenjem i stolicom. Ovo je pokazatelj da su živci koji kontroliraju rad mokraćnog mjehura i sfinktera ozbiljno oštećeni. 

Za cervikalne (vratne) hernije, vrijede ista pravila. Razlika je u lokaciji boli i trnjenja. U slučaju diskus hernije u vratnoj kralježnici bol u vratu se širi na jednu ili obje ruke. Moguća je i bol u lopatici ili između lopatica, a pretjerana osjetljivost na dodir je još jedan od mogući simptoma. Trnci u rukama mogu postati toliko nepodnošljiva pa je držanje ruku iznad glave jedina kratkotrajna pomoć.

Koliko jako će vas boljeti uvelike ovisi o smjeru ispupčenja diska.

Ako ispupčenje nije usmjereno prema živcu vrlo vjerojatno nećete osjećati snažnu bol. U tom slučaju moguća je duboka, dosadna bol u dijelu ispupčenja. Vjerojatno će takva bol biti najblaža ujutro, ali isto tako može biti prisutna i cijeli dan, a pogoršati se na kraju dana. Problemi s ustajanjem iz sjedećeg položaja, ležanjem ili otežani ulazak u automobil su isto tako mogući u ovoj situaciji. 

Vrste (stupnjevi) hernije i kako pristupiti liječenju

Kako bi si bolje predočili problem, idemo se dotaknuti anatomije ljudske kralježnice. 

Hernija diska je stanje gdje želatinozna jezgra diska ide prema vanjskom obruču diska (protruzija). Stupanj protruzije, odnosno hernije govori nam je li želatinozna jezgra samo ispupčena, je li oštetila obruč diska i iscurila vani ili se, u najgorem slučaju, odlomila prilikom curenja. 

Prikaz stupnjeva hernije diska

Postoje četiri vrste (stupnja) hernije diska. 

  1. Protruzija (bulging diska)
  2. Prolaps
  3. Ekstruzija
  4. Sekvestracija

1. Protruzija ili ispupčenje (bulging) diska

Protruzija ili ispupčenje diska je stanja kada se mekana jezgra ispupči prema van, ali ne dolazi do pucanja vanjskog obruča. 

Ovo je prva i najblaža faza diskus hernije. 

Za izlječenje uglavnom pomažu posebne medicinske vježbe, a najbolje je kada to vježbanje bude preventivno. Preventiva je uvijek najbolje rješenje. Operacija kralježnice se može uzeti u obzir u slučaju kada ispupčenje ide prema živcu. 

2. Za Prolaps diska se često koristi izraz “iskočio disk”

Za razliku od protruzije, u ovoj fazi diskus hernije, mekani dio koji izlazi van središta je oštetio prsten, ali ga još uvijek nije probio pa želatinozna jezgra ne izlazi van diska. 

Ispupčenje može izazvati uklještenje živca i ranije spomenute simptome: bol, trnce i nemoć. 

“Iskočio disk” je izraz koji se koristi u narodu, ali stvarno iskakanje diska nije moguće. Plohe diska se jako čvrsto drže kralježaka i lakše bi bilo iščupati zdravi kutnjak iz vilice nego disk između kralježaka.

Prolaps je zapravo ozbiljnija protruzija, jer postoji vidljivo oštećenje na prstenu.

U nekim slučajevima je operacija potrebna, ali tek kada u dogovoru s neurokirurgom, iscrpite sve druge mogućnosti.  

3. Ekstruzija diska je predzadnja faza diskus hernije

Pretpostavljate, nakon protruzije (ispupčenje bez oštećenja prstena), prolapsa (ispupčenje s vidljivim oštećenjem prstena), dolazi ekstruzija - oštećenje vanjskog dijela diska uslijed kojeg želatinozna jezgra izlazi van diska. 

Želatinozna jezgra je još uvijek “jedno tijelo”, ali je jedan njen dio kroz oštećeni prsten završio van diska. 

Istisnuti sadržaj može završiti u kralježničnom kanalu s jedne ili obje strane diska. Tada može doći do pritiska na živac i leđnu moždinu, a to je pravi razlog zašto osjećate bol. Osim boli i trnjenja može se pojaviti i “padanje stopala” (za lumbalnu ekstruziju), ili nemogućnost kontroliranja stolice ili mokrenja. 

Ako je ikako moguće, ekstruziju je najbolje preduhitriti. Ekstruzija se uglavnom sanira operacijom, ali o svemu će vas detaljnije informirati vaš neurokirurg. 

4. Sekvestracija diska - krajnji stupanj hernije diska

Ako je kod ekstruzije samo jedan dio želatinozne jezgre “iscurio” van diska, kod sekvestracije je on fizički odvojen od ostatka. 

Dakle, jezgra vašeg diska je sada “rascjepkana”, a jedan dio se nalazi van diska. Taj dio može pritiskati živce i leđnu moždinu. 

Operacija je ovdje gotovo neizbježna, baš kao i jačanje mišića za stabilizaciju kralježnice. Operacijom se istisnuti dio jezgre apsorbira kako više ne bi predstavljao opasnost za živce i leđnu moždinu.

Motivacija za kraj

Diskus hernija, u nekim stupnjevima, može “samostalno” zacijeliti. 

Naravno, ovo “samostalno” ne shvaćajte doslovno.

Prva linija terapije kod hernije diska je uvijek konzervativna terapija (pošteda, fizikalnu terapija i uzimanje lijekova protiv boli), osim kod prisustva neuroloških ispada kao što su gubitak snage u mišićima ili problemi s kontrolom mokrenja obavljanja stolice. U tim slučajevima potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć.

Neurokirurg će procijeniti u kojem od četiri stupnja se vaša hernija nalazi i odrediti vam daljnju terapiju.

Najgore što možete napraviti je - ne napraviti ništa. 

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju