Kako izgleda vožnja automobilom nakon operacije kralježnice

23.12.2022.

Nadamo se da oporavak nakon operacije kralježnice prolazi u najboljem redu. Vjerujemo kako se polako navikavate na sve i da će vaš oporavak biti uspješan. 

S obzirom na to kada je bila vaša operacija, znat ćete kada možete ponovno voziti. Primijetili ste kako vam i spavanje nakon operacije kralježnice predstavlja izazov, jasno vam je da vožnja automobila, odnosno sjedenje neće biti ništa drugačiji. 

Prva tri do četiri tjedna nakon operacija kralježnice nije dopušteno voziti automobil zbog nemogućnosti kontroliranja položaja i prevelikog opterećenja kralježnice prilikom vožnje. Vjerujte mi, ovo vam govorim iz osobnog iskustva. 

Osim mojih iskustava, ovi tekstovi uključuju i stručni medicinski tim, s kojim sam u suradnji izradio aplikaciju MySpine.

Kako ući u automobil nakon operacije kralježnice

Prije ulaska u automobil, sjedalo pomaknite unazad koliko god je moguće. Naslon sjedala malo spustite kako bi smanjili pritisak na kralježnicu. Ako imate manji jastuk, postavite ga na sjedalo, vožnja će vam biti ugodnija jer ćete svaku neravninu na cesti osjetiti na svojim leđima. Dobra praksa je staviti najlonsku vrećicu (ona će smanjiti trenje), na sjedalo za lakše uvlačenje nogu u automobil i kasnija okretanja. 

Kada je sve spremno za ulazak, približite se vratima, leđima okrenuti prema sjedalu.

Okrenuti leđima prema sjedalu, desnom rukom se uhvatite za naslon sjedala, a s lijevom za kokpit ili donji dio sjedala, nemojte se držati za vrata jer nisu čvrsta i mogu se lako početi zatvarati te vas dodatno ozlijediti ili uzrokovati pad.

Polako savijte koljena i kukove i sjednite na rub sjedala. Leđa i vrat pokušajte ne savijati prilikom ulaska.

Nakon što ste sjeli na rub sjedala, polako se premjestite, tj. kliznite na cijelo sjedalo (ovdje će vam pomoći ranije spomenuta vrećica).

Savijte noge u koljenima i polako ih uvucite jednu po jednu u auto, izbjegavajte uvijanje kralježnice prilikom ulaska. Ispružite noge i vežite sigurnosni pojas.

Nemojte se pridržavati za vrata ili ručku za držanje iznad glave nakon što sjednete.

Svakih 30-45 minuta zamolite vozača da se zaustavi  i prošetajte 10-15 minuta oko automobila kako bi izbjegli jake bolove.

Ponavljam, strogo je zabranjeno da sami vozite 4-6 tjedana nakon operacije. Ako sami vozite, vožnja vam može izazvati velike bolove i produžiti postoperativni oporavak.

Strogo je zabranjeno voziti ako uzimate opioidne lijekove koji smanjuju brzinu reagiranja i prosudbe u prometnim situacijama.

Kako izići iz automobila

Odvežite sigurnosni pojas, otvorite vrata, noge savijte u koljenima, polako se cijelim tijelom okrenite prema izlazu i polako primaknite na rub sjedala. Postavite obje noge na tlo.

Uhvatite se jednom rukom za naslon sjedala, a drugom za kokpit ili sjedalo.

Nemojte se držati za ručku iznad vrata, tako ćete napraviti preveliko opterećenje na kralježnicu. Također, nemojte se držati za sama vrata jer se lako mogu zatvoriti te vas ozlijediti ili uzrokovati pad.

Polako ustanite ne savijajući i uvijajući leđa i vrat koliko god je to moguće. Ustanite koristeći snagu nogu umjesto leđa.

Kada ponovno počnete voziti držite se ovih savjeta (iz osobnog iskustva)

  • Okrenuti leđima prema sjedalu sjednite u automobil. Savijte noge u koljenima i polako ih uvucite jednu po jednu u auto.
  • Ograničite vožnju na kraća razdoblja na maksimalno 20 minuta odjednom.
  • Nakon 20-ak minuta stanite, prošetajte 5-10 minuta i malo se istegnite. Ako imate jake bolove, polegnite sjedalo i lezite u automobil kako bi smanjili pritisak na kralježnicu.
  • Koristite manji jastuk kao lumbalni oslonac donjeg dijela leđa.
  • Vaša koljena trebaju biti lagano savijena kada stopala pritisnu papučice do kraja.
  • Naslon za leđa postavite uspravno kako vam ruke ne bi bile napregnute prilikom držanja volana.
  • Pobrinite se da su vam ramena opuštena. 
  • Pazite da volan ne držite previše čvrsto.
  • Izbjegavajte pretjerano uvijanje i savijanje kralježnice.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju