Briga o ožiljku / rani nakon operacije kralježnice

09.12.2022.

Nadamo se da je operacije kralježnice prošla u najboljem redu, kuću ste pripremili za oporavak, i najvažnije, imate pozitivan stav oko oporavka. Vjerujte mi, to je jako bitna stavka. 

Nakon što ste otpušteni iz bolnice i došli ste kući, na vama je red da se dalje brinete oko ožiljka. Pravilna briga oko ožiljka vam može pomoći da izbjegnete bol i nelagodu, a svakako će smanjiti rizik od problema poput infekcije te omogućiti najbolje moguće zarastanje.

Kirurški rez od operacije će biti zatvoren u više slojeva.

Kirurg će vam prvo zašiti mišićni sloj, a zatim i sloj kože pomoću otapajućih šavova, spajalica i steri-trakica. Steri-trakice obično ostaju na mjestu dva tjedna i trebate ih pustiti da same otpadnu kad se olabave. Otapajući šavovi nestati će sami od sebe i najčešće ne trebaju liječničku skrb. 

Svi znate što je ožiljak, ali ono što možda ne znate je da se zarastanjem ožiljka stvaraju priraslice duboko u tkivu.

Priraslica je generalni naziv za nešto što izraste na tkivu, a u vašem slučaju radi se o stanicama koje pokušavaju zatvoriti nastalu ranu.

Posljedica priraslice nakon operacije kralježnice može biti bol na udaljenom mjestu, a ne samo u području ožiljka. Tako da nije bitna samo estetika i kako će ožiljak izgledati kad zaraste već i funkcija samog tkiva oko ožiljka.

Nekoliko dana nakon operacije vjerojatno ćete osjećati svrbež u području kirurške rane. Većina ljudi kaže da je to znak ozdravljenja, ali može biti i posljedica steri-trakica ili spajalica koje se koriste prilikom zatvaranja reza.

Ako svrbež postane veliki problem, razgovarajte sa svojim liječnikom ili medicinskom sestrom. Oni vam mogu propisati lijekove ili kremu za ublažavanje svrbeža kako bi ga učinili podnošljivijim.

Povremeno će uz rez biti vidljiv čvor od šivanja, što ne bi trebalo predstavljati nikakvu opasnost. Ako ga primjetite, za svaki slučaj se možete obratite liječniku.

Da bi smanjili rizik od infekcije pitajte svog liječnika koliko dugo trebate područje reza držati suhim.

Svaki dan pogledajte rez i provjerite ima li znakova infekcije.

Mjenjajte zavoj prema preporuci liječnika.

Fotografirajte ožiljak od operacije svakih par dana mobitelom, pod jačim svijetlom.

Fotografije možete dodati u MySpine aplikaciju koju sam na osnovu osbnog iskustava oporavka nakon operacije kralježnice napravio u suradnji s timom liječnika. U izborniku ćete pronaći stavku “Dokumenti i anamneza”. Sve dokumente koje imate tu, možete jednostavno podijeliti s vašim liječnikom, kako bi on imao bolji uvid u tijek oporavka. Iskreno sam ponosan na tu aplikaciju, a i komentari liječnika i korisnika su više nego odlični. 

Tuširanje i izlaganje suncu nakon operacije kralježnice

Za što bolje zarastanje rane od operacije zabranjeno je češati se po rani i šavovima, nanositi na ranu losione ili pudere i izlagati je sunčevoj svjetlosti 3-9 mjeseci nakon operacije.

Problem stvara činjenica što je, koža koja se stvara na mjestu ožiljka, nova, tanka i zbog toga osjetljivija na sunčevu svjetlost. Eventualne opekline od sunca na mjestu ožiljka, gotovo sigurno će dovesti do nepravilnog zarastanja ožiljka. Zato izbjegavajte pretjerano izlaganje ožiljka sunčevoj svjetlosti. 

Što se tiče vode, ako se trebate otuširati, a liječnik je zabranio močenje rane, oblijepite je plastičnom vrećicom kako se ne bi smočila.

Tuširanje dolazi u obzir 2-3 dana nakon operacije, ako niste dobili drugačije upute od liječnika. Potpuno uranjanje rane pod vodu nije dopušteno 3-4 tjedna nakon operacije (sve dok rana potpuno ne zaraste).

Ako se gaza smoči od tuširanja ili tekućine (limfe) iz reza, zamijenite je novom suhom i novim ljepljivim vodootpornim zavojem.

Ako imate steznik za leđa ili šancov ovratnik, uklonite ga kako bi kvalitetno isprali ranu.

Možda ćete osjetiti bol, trance, utrnulost i svrbež na području oko reza. Može doći do blagog curenja i pojave masnica, te se može stvoriti mala kvržica. To je normalno i nemate razloga za brigu.

Infekcija je ono na što trebate obratiti posebnu pažnju

Simptomi koji ukazuju na moguću infekciju su:

 • žuti ili zeleni iscjedak koji se s vremenom povećava
 • neugodan miris
 • neobične promjene oblika reza i njegovo crvenilo ili otvrdnuće okolne kože

Isto tako, ako je zavoj pretjerano krvav, mjesto reza vruće na dodir, imate groznicu ili temperaturu višu od 38°C, osjećate povećanu ili drugačiju bol područja oko reza, moguće kako se radi o infekciji pa svakako kontaktirajte svog liječnika. 

Zamjena zavoja

Zamjena zavoja ne mora biti posao samo za medicinsko osoblje. Uz odgovarajuće upute to možete i sami napraviti s tim da se svakako prije savjetujete sa svojim liječnikom.

Prije nego počnete, pripremite si:

 • sterilnu gazu odgovarajuće veličine
 • medicinske rukavice
 • flaster
 • škare
 • vrećicu za smeće

Kako zamijeniti zavoj (koraci)

 1. Prvo operite, dezinficirajte i osušite ruke. Nakon toga stavite medicinske rukavice.
 2. Izrežite flaster na odgovarajuće dužine i otvorite sterilnu gazu. 
 3. Pažljivo odljepite s rane samoljepljivi zavoj i oprezno uklonite staru gazu s mjesta reza od operacije.
 4. Očistite rez samo ako ste dobili takvu uputu od svoj liječnika. 
 5. Ranu od operacije možete očistiti tako da je isperete koristeći špricu napunjenu fiziološkom otopinom. 
 6. Pregledajte rez i potražite znakove infekcije.
 7. Čistu, sterilnu gazu stavite preko reza i zaljepite je sa sve četiri strane.
 8. Stavite sav otpad u plastičnu vrećicu i bacite je u smeće. 
 9. Rukavice skinite zadnje i operite ruke.

Čišćenje reza od operacije

E, sada ćemo reći nešto više o čišćenju reza. 

Ako ste od liječnika dobili upute da možete samostalno čistiti rez, držite se sljedećih smjernica.

 • Rez lagano isperite fiziološkom otopinom ili vodom kako bi uklonili nastale krastice.
 • Nemojte trljati, češati ili natapati ranu.
 • Nemojte koristiti alkohol, vodikov peroksid ili jod za brisanje rane jer oni mogu naštetiti tkivu i usporiti zacjeljivanje rane.
 • Osušite ranu na zraku ili je prije nanošenja novog zavoja, lagano tapkajući, obrišite čistim, nekorištenim ručnikom.

Primjetit ćete da šavovi i spajalice uzrokuju crvenilo i oteklinu oko reza uz blagu iritaciju i svrbež. Umjereni iscjedak i curenje iz rane je normalno prvih nekoliko dana nakon operacije.

Ako se iscjedak ne smanji nekoliko dana nakon operacije, postane crven i krvav ili primjetite gnoj, obavezno se javite svom liječniku.

Nakon što rana od operacije zaraste i iz nje više ništa ne curi, možete koristiti kreme i flastere koji pomažu što boljem zarastanju ožiljka.

Ja sam za tu svrhu koristio Contractubex noćni intenzivni flaster koji regulira proces stvaranja ožiljka, te sprječava prekomjerno stvaranje ožljikastog tkiva.

Masaža ožiljka (manualni tretman)

Masaža ožiljka je popularna metoda za omekšavanje, izravnavanje i smanjenje vidljivosti ožiljka. Ima nekoliko važnih funkcija, potiče remodeliranje kolegena, smanjuje svrbež, pruža vlagu i fleksibilnost ožiljku.

Kada i kako masirati ožiljak

Nakon što su vam uklonjeni šavovi i sve kraste su otpale, možete početi nježno masirati ožiljak.

 • Ožiljak je u pravilu spreman za masažu otprilike 2 tjedna nakon operacije
 • Preporuka je da ožiljak masirate dva-tri puta dnevno po 10-ak minuta.
 • Ožiljak bi trebali prema uputama masirati najmanje 6 mjeseci.

Mekim vrhovima prstiju masirajte sam ožiljak i tkivo koje ga okružuje. 

Nanesite na ožiljak malu količinu dječjeg ulja, losiona ili ulja s vitaminom E kako bi vam se koža omekšala, lubricirala i bila spremna za masažu. Ulja s vitaminom E možete nanositi na ožiljak mjesec dana nakon operacije.

Preporučujemo sljedeće 3 metode masaže ožiljka

1. Kružna metoda
S dva prsta, u obliku malih krugova, masirajte po dužini ožiljka i kože oko njega.

2. Okomita metoda
S dva prsta masirajte ožiljak gore-dolje.

3. Horizontalna metoda
S dva prsta masirajte ožiljak s jedne strane na drugu.

Prilikom masiranja ožiljka, pritisak prilagodite vlastitom osjećaju boli. Počnite s laganim pristikom, postupno napredujući do dubljeg i čvršćeg pritiska. Pokušajte primjeniti dovoljno pritiska da područje oko ožljika posvijetli ili pobijeli.

Isto tako, prestanite s masiranjem i obavezno se javite svom liječniku ako:

 • osjećate više boli nego inače na mjestu ožiljka
 • imate crvenilo na ožiljku ili oko njega
 • primjetite krvarenje iz ožiljka
 • je ožiljak osjetno topliji od kože koja ga okružuje

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju