Kako spavati (ležati) nakon operacije kralježnice (osobna iskustva)

07.12.2022.

Općenito govoreći, prvih nekoliko dana nakon operacije kralježnice će vam biti teško obavljati normalne aktivnosti poput hodanja, sjedenja, tuširanja i spavanja. To jako dobro znam, prošao sam operaciju kralježnice i oporavak nakon. 

Već ranije sam pisao o drugim svakodnevnim aktivnostima za vrijeme oporavka nakon operacije kralježnice. U ovom tekstu ćete saznati kako pravilno leći i ustati iz kreveta, kako spavati (ležati) nakon operacije kralježnice te vrstama jastuka koje postoje.

Isto tako, u oporavku vam mogu pomoći i detalji kao što je organizacija i pripremanje stana. I o tome sam već pisao. 

No, vratimo se na temu ovog teksta. 

Svaka osoba preferira svoj položaj za najudobniji san.

Ako se pitate koji položaj je najbolji za oporavak, to je položaj na leđima. Ovaj položaj za spavanje nudi najveću potporu i zaštitu kralježnici. 

Osim spavanja na leđima, možete pokušati spavati na boku.

Preporuka je izbjegavati spavanje na trbuhu. Postoje šanse da ćete spavanjem na trbuhu nesvjesno napraviti štetu na operiranom dijelu kralježnice.

Ako ležite duže vremena, pokušajte barem svaka 2 sata promijeniti položaj (ako ležite na leđima, okrenite se cijelim tijelom na bok i obrnuto).

Uloga i vrste jastuka za spavanje 

Glavna uloga jastuka je da drži kralježnicu u neutralnom položaju prilikom ležanja.

Preporuka je da si nabavite jedan od anatomskih jastuka i pronađete onaj koji vam najviše odgovara s obzirom na vašu visinu. Tvrdoća jastuka je osobni izbor, jastuk ne bi trebao biti niti previše mekan, niti previše tvrd.

Ne postoji jedan jastuk koji svima odgovara, svaka osoba je drugačija.

Vrste jastuka i njihova namjena su sljedeći:

 • Cervikalni / vratni jastuci koji se ponekad nazivaju i ortopedski jastuci, imaju poseban oblik. Postoji povišeno područje na kojem je oslonjen vrat i niže područje na jastuku gdje je oslonjena glava. Ortopedski jastuci su u pravilu izrađeni od memorijske pjene koja je dizajnirana i oblikovana tako da odgovara glavi, držeći je na mjestu. Ako ste operirali cervikalnu kralježnicu, tj. vrat, velike su šanse da će vam ovakva vrsta jastuka odgovarati.
  • Nekima su ovi jastuci udobniji ako su okrenuti naopako, tako da se izbočena strana okrene dolje, prema madracu. Zbog svojih posebnosti, ortopedski jastuci vam se iznimno sviđaju i smatrate ih super korisnima ili su vam krajnje neugodni. Isprobajte ih, pa sami procijenite u koju skupinu spadate.
 • Jastuci od perja mogu se lako oblikovati kako bi pružili potporu gdje je to potrebno. Ovi jastuci mogu biti korisni onima koji često mijenjaju položaje prilikom spavanja.

Koji god jastuk odabrali, on bi trebao biti dovoljno fleksibilan da se prilagođava tijelu. Tijelo se ne bi trebalo prilagođavati jastuku.

U redu. Sada prelazimo na samo ležanje / spavanje. Oporavak nakon operacije kralježnice je kompleksan i svakoj fazi bi trebali pristupiti pažljivo i najvažnije - ići korak po korak. Tako je i sa spavanjem. 

Najprije trebate savladati tehniku ulaska, odnosno izlaska iz kreveta, a tek onda samo spavanje. Sve to je objašnjeno u ovom tekstu, samo nastavite čitati. 

Kako pravilno leći na krevet

 1. Leđima se okrenite bočnoj strani kreveta na koju mislite leći.
 2. Spustite se u koljenima i oslonite se stražnjicom na rub kreveta. Uz pomoć ruku pomaknite se više ka sredini kreveta. Opcionalno postavite jastuk između koljena i lagano ga pritisnite.
 3. Ako planirate leći na desnu stranu, lijevu ruku postavite uz vaše desno bedro na rub kreveta, ona će vam pomoći da se spustite na desnu stranu. Desnu ruku ćete postaviti na prsa.
 4. Polako, oslanjajući se na lijevu ruku, lezite na desnu stranu tijela dok paralelno podižete noge na krevet držeći vašu kralježnicu u neutralnom položaju.
 5. Nakon što ste legli, cijelim tijelom se zakotrljajte u položaj ležanja na leđima.

Ako ste operirali cervikalnu kralježnicu, prilikom lijeganja u krevet, rukom koja je u gornjem scenariju na prsima, si možete pripomoći pridržati glavu.

Položaji ležanja nakon operacije kralježnice

U redu, sada kada smo prošli tehniku lijeganja, došlo je vrijeme da razmotrimo položaje u kojima spavati (ležati) nakon operacije kralježnice. Ponovno napominjem kako je položaj na leđima najbolji, ali ako zbog bilo kakvih razloga kod vas nije moguć, razmislite i o drugim položajima spavanja nakon operacije kralježnice. 

1. Spavanje na leđima

Kada je u pitanju spavanje, najbolji način za smanjenje boli i rizika od razvoja komplikacija nakon operacije je spavanje na leđima s dodatnim jastukom postavljenim ispod koljena. 

Ovaj položaj spavanja vašoj kralježnici pruža prijeko potrebnu potporu, što može ublažiti bol za vrijeme oporavka.

Ako su vam ruke ispod ili iznad vrata ili glave, može doći do pritiska na ramena i vrat što uzrokuje probleme. 

Zato je važno držati ruke na krevetu, sa strane tijela, ako je moguće.

Ako ste imali operaciju cervikalne, tj. vratne kralježnice, možda ćete morati nositi ovratnik ili koristiti ortopedski jastuk kako bi smanjili prekomjerno kretanje vrata.

2. Spavanje na boku

Ako ne možete spavati na leđima, pokušajte spavati na boku. Za spavanje na boku je preporuka imati viši, anatomski jastuk kako bi kralježnica bila u neutralnom položaju prilikom spavanja.

Drugi jastuk, za potporu, postavite između koljena kako bi pomogli smanjiti pritisak na kralježnicu. Prilikom okretanja u krevetu, pokušajte se “zakotrljati” u novi položaj tako da vam se cijelo tijelo okreće, a ne samo torzo, kako biste spriječili uvijanje kralježnice. Uvijanje izlaže vašu kralježnicu ozljedama i oštećenjima. 

3. Spavanje na trbuhu

Iako spavanje na trbuhu obično nije preporučljivo niti dopušteno za pacijente koji se oporavljaju od operacije kralježnice, ako imate kronične bolove i ne pronalazite drugačiji način da zaspite, uzmite u obzir sljedeće stvari:

 • Trebat će vam dva jastuka za dodatnu potporu.
 • Vaš će vrat postati osjetljiv na oštećenja bez obzira na to što učinili da ublažite bol u leđima.
 • Za spavače na trbuhu važno je postaviti jedan jastuk ispod zdjelice/kukova, a drugi ravniji ispod prsa. To će pomoći da podignete vrat kako biste smanjili naprezanje, a smanjit će se i pritisak na donji dio leđa.

Preporuka je da svakako sa svojim liječnikom provjerite je li, s obzirom na vašu operaciju, dopušteno spavanje na trbuhu.

To su bila 3 načina kako ležati nakon operacije kralježnice, a sada je vrijeme za ustajanje iz ležećeg položaja.

Evo savjeta za to. 

Kako pravilno ustati iz ležećeg položaja

 1. Ležeći na leđima, stopala privucite prema stražnjici. Dodatno si pomognite tako da jastuk postavite između koljena i lagano ga pritisnete.
 2. Pomažući si jednom rukom i držeći kralježnicu u neutralnom / ravnom položaju, okrenite se na bok gledajući prema strani kreveta na koju ćete ustati. 
 3. Sada, dok ležite na boku, pomažući se rukom koja je bliže dnu kreveta podižite gornji dio tijela, a istovremeno noge polako spustite preko ruba kreveta.
 4. Pričekajte 10-15 sekundi prije ustajanja, kako bi vam se smanjila eventualna vrtoglavica zbog promjene položaja, te kako ne bi pali i ozlijedili se.
 5. Uklonite jastuk između koljena i ustanite uz pomoć snage nogu, a ne leđa.

Koristite hodalicu za pomoć pri hodanju ako ste se tako dogovorili sa svojim liječnikom.

Ovaj i još hrpu drugih tekstova sa savjetima oko oporavka nakon operacije kralježnice možete pronaći i unutar aplikacije MySpine, koju sam razvio u suradnji s timom liječnika koji svakodnevno brinu o pacijentima koji su operirali kralježnicu

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju