Kako je nastala prva aplikacija za postoperativni oporavak cervikalne i lumbalne kralježnice

20.04.2022.

Aplikacija MySpine Postoperativni Asistent izrađena je na temelju Domagojeva iskustva operacije kralježnice. Za vrijeme svog oporavka razradio je ideju, a kasnije je sve realizirao u suradnji sa stručnim timom fizijatara, fizioterapeuta, radnih terapeuta, ortopeda, neurologa i neurokirurga.

Aplikacija ima dva glavna cilja

Prvi cilj je informirati vas. Sve one informacije do kojih Domagoj nije mogao doći ili je proces bio nepotrebno kompliciran i dugotrajan, sada su organizirane u jednu aplikaciju - MySpine. Kroz savjete, planove, vježbe i odgovore na česta pitanja dobit ćete nešto što će vam stvarno koristiti. Nećete trebati učiti na vlastitim pogreškama! Učiti na vlastitim pogreškama je jako opasno, jer pogreške povećavaju ionako prisutnu bol i otežavaju proces oporavka nakon operacije kralježnice.

Drugi cilj aplikacije je prikupiti i organizirati podatke o oporavku. I sve to super-jednostavno podijeliti s vašim liječnikom. Podaci koji se prikupljaju su informacije o razini boli, evidencija lijekova koje uzimate, koliko se krećete, koliko vježbate i slično. Svi ti podaci se onda grupiraju u jedan detaljan interaktivni izvještaj unutar aplikacije i jednim klikom prosljeđuju liječniku. Vaš liječnik će na temelju izvještaja moći kvalitetnije analizirati oporavak i preciznije odrediti daljnje korake.

Kako bi izvještaj imao odgovarajuće podatke, samo pratite upute unutar aplikacije. To se prvenstveno odnosi na ove četiri aktivnosti: 

  1. Odrađujte dnevne zadatke koji uključuju treninge hodanja i medicinske vježbe preporučene od strane stručnog medicinskog osoblja. 
  2. Barem jednom dnevno evidentirajte razinu boli koju osjećate, a kilažu barem jednom tjedno.
  3. Bilježite uzimanje svih lijekova (za to ćete koristiti funkciju 'Dodaj novi podsjetnik').
  4. Kada sjedite, pokrenite brojač za sjedenje kako bi vas aplikacija obavijestila kad je vrijeme za promjenu položaja.

Unutar aplikacije ćete pronaći praktične funkcionalnosti i zlata-vrijedne informacije

Bilo da ste operirali lumbalnu ili cervikalnu kralježnicu, u prvih 6 tjedana postoperativnog oporavka najbolja stvar koju možete napraviti za svoju kralježnicu je umjereno hodanje više puta dnevno. 

MySpine program hodanja i evidencija kretanja kreiraju se ovisno o vrsti i datumu vaše operacije. Aplikacija vam sugerira preporučeni dnevni broj koraka i daje uvid u detaljnu statistiku. 

Osim broja koraka, ovisno o tome koliko dana je prošlo od vaše operacije, aplikacija vam sugerira i dopušteno vrijeme sjedenja. Sve što trebate je pokrenuti brojač za sjedenje kada sjednete. 

Dnevni zadaci su kombinacija programa hodanja i prilagođenih medicinskih vježbi koje prate vaš oporavak. 

Program medicinskih vježbi je napravljen na sljedeći način:

  1. prva 4 tjedna vježbate tehnike disanja i izvodite vježbe za bolju cirkulaciju
  2. od 4. do 8. tjedna u programu vježbanja dobit ćete 7 dodatnih medicinskih vježbi
  3. u periodu od 8. do 13. tjedna oporavka u programu vježbanja imate ćete još 5 vježbi
  4. od 13. tjedna nadalje u programu vježbanja imate 8 dodatnih medicinskih vježbi

Osim oporavka, vaša svakodnevica će uključivati i druge svakodnevne aktivnosti

Uzmimo za primjer kupaonicu. Do prije operacije ste koristili kupaonicu i niste razmišljali koliko to je to zapravo zahtjevno. Ne želimo vas plašiti - želimo vam pomoći. Zato smo pisali o dnevnim aktivnostima nakon operacije, kako se pripremiti za operaciju kralježnice, brizi oko ožiljka, odijevanju i pravilnom ustajanju. Zlata-vrijedne informacije, savjeti i odgovori na česta pitanja će vam olakšati. Unutar aplikacije smo pobrojali proizvode i pomagala (npr. za lakše odijevanje), koji su Domagoju olakšali oporavak. Vjerojatno će i vama. 

Uz vježbe, programe hodanje i prisutnu bol, potpuno je očekivano da zaboravite kada trebate uzeti lijek. MySpine ima funkciju dodavanja podsjetnika, a osim postavljanja podsjetnika za uzimanje lijekova iz propisane terapije, postoji mogućnost evidentiranja uzimanja dodatnih lijekova koji nisu zapisani u podsjetniku.

Svaka odrađena vježba, svako sjedenje i dnevno hodanje se broji i zapisuje. Sve je to dio oporavka. Baš kao i bol. A bol ćete unutar aplikacije bilježiti barem jednom dnevno. Aplikacija će na temelju tih podataka generirati detaljan interaktivni izvještaj za vašeg liječnika. Primjer izvještaja kojeg dijelite s liječnikom možete vidjeti ovdje

Nažalost, nisu svi izvještaji praktični i dostupni kao ovaj.

S tim na umu, kreiran je dio aplikacije koji se zove 'Dokumenti i anamneza'. Tu možete spremiti svu medicinsku dokumentaciju ili fotografije ožiljka radi praćenja procesa zarastanja.

Ovo je samo dio MySpine funkcionalnosti, a aplikaciju ćemo konstantno nadopunjavati novim sadržajima i korisnim informacijama

Isto tako, iako je aplikacija izrađena u suradnji sa stručnim medicinskim osobljem i ljudima koji svakodnevno brinu o pacijentima nakon operacije kralježnice - kontaktirajte vašeg liječnika. Svaki oporavak je poseban. S vašim liječnikom provjerite postoje li možda specifični pokreti koje ne smijete izvoditi. Upute vašeg liječnike shvatite jako ozbiljno.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju