Priprema kuće za oporavak nakon operacije kralježnice

02.12.2022.

Nakon što ste se uspješno pripremili za operaciju kralježnice i sama operacije je protekla uspješno, nakon nekoliko dana vratit ćete se doma.

U ovom tekstu ćete saznati kako pripremiti kuću za postoperativni oporavak.

Tek nakon operacije kralježnice ćete osjetiti koliko je kralježnica stvarno bitna i kako aktivnosti koje ste prije uzimali zdravo za gotovo, sada predstavljaju pravi izazov.

Operacija kralježnice je ozbiljna stvar, a izbjegavanje napora i preopterećenja nakon - je jako bitno za što uspješniji oporavak. Vaše kretanje i pokreti poslije operacije bit će ograničeni i ponekad bolni.

Nećete se moći potpuno saginjati, dohvatiti nešto s velike visine ili s poda i niskih polica, pa predmete koje svakodnevno koristite postavite na lako dohvatljiva mjesta pokraj kreveta na noćni ormarić ili stolicu (npr. mobitel, daljinski upravljač, knjige, vodu, tablete i slično).

U vremenu nakon operacije primijetit ćete da, inače jednostavne aktivnosti, poput pripreme hrane, sjeckanja povrća ili pranja posuđa, sada predstavljaju značajan napor. To je sasvim normalna posljedica operacije kralježnice.

Trebat će vam pomoć bližnjih na koje se možete osloniti

Preporučujem da nekoga zamolite da vam pomogne oko kuhanja ili unaprijed spremite gotova jela koja ćete eventualno samo podgrijati po potrebi. 

Stvari koje ćete koristiti svakodnevno pokušajte premjestiti na lako pristupačnu visinu u razini struka. Što manje budete dizali ruke, život će vam biti lakši, vjerujte mi - prošao sam to.

Higijenske potrepštine u kupaonici postavite na jedno mjesto, ako je to ikako moguće. Inače neprimjetan okret trupa da bi nešto dohvatili, sada će vam biti itekako primjetan.

Pobrinite se da vam podovi i staze budu čisti kako ne bi morali prelaziti preko stvari koje bi mogle izazvati da se spotaknete i padnete. Pad može napraviti ogromnu štetu vašoj tek operiranoj kralježnici, te postoje velike šanse da bi nakon pada ponovno trebali na operaciju.

Rublje koje se gomila je još jedna velika muka nakon operacije leđa. Nećete moći dizati teške košare, sagnuti se ili vješati rublje kako ste naviknuli. Najbolja praksa je da određenu količinu čistog rublja pripremite unaprijed, a onda zamolite nekoga da vam pomogne s pranjem dok se oporavljate. Preporučujem da si pripremite čiste odjeće za barem nekoliko dana nakon operacije kako bi si olakšali. 

Pronađite nekoga tko će umjesto vas otići u trgovinu i pomagati vam s drugim poslovima oko kuće prvih par tjedana nakon operacije. 

Za bezbolnije sjedenje na WC školjci preporučujem kupnju povišenja koje se jednostavno montira. Sjedanje na wc školjku je izazov nakon operacije kralježnice.

Sada kada smo se dotaknuli korisnih proizvoda, unutar MySpine aplikacije koju sam izradio u suradnji s timom doktora, u izborniku aplikacije imate stavku “Korisni proizvodi” gdje ćete pronaći ovaj i druge proizvode koji će vam olakšati svakodnevne aktivnosti.

Ako imate psa za kućnog ljubimca, prvih nekoliko tjedana nakon operacija će ga netko drugi trebati šetati. Njegova zaigranost i jedan trzaj povodca može opasno ugroziti vaš oporavak. 

Ljudima oko vas u pravilu neće biti jasno kako se osjećate i koju razinu boli proživljavate. Ja sam to prošao i potpuno vas razumijem. 

Ako je to moguće, neka se i vaši bližnji i ukućani educiraju o vašem trenutnom zdravstvenom stanju kako bi vas bolje razumjeli. 

Još jedan detalj. Ako je to moguće - povisite svoj krevet tako da vam je jednostavnije sjesti, odnosno leći.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju