Tuširanje i oralna higijena nakon operacije kralježnice

06.12.2022.

Operacija kralježnice je prošla u redu. Vi se sada pomalo, ali sigurno, vraćate dnevnim aktivnostima, oporavak nakon operacije kralježnice također ide prema planu. U moru pitanja koja vam se tek sada pojavljuju su i ona vezana za tuširanje. 

Poučen osobnim iskustvima napisao sam ovaj tekst kako bi vam pokušao pomoći. 

Prije svega preporuka je apsolutno izbjegavati kupanje prvih 4-6 tjedana nakon operacije. U tom periodu možete se tuširati. 

Za vrijeme dok vam rana od operacije nije u potpunosti zarasla, odnosno još uvijek je zbrinuta koncima, prekrijte je plastičnom folijom koju ćete učvrstiti flasterima. Nakon što vam liječnik ukloni konce od operacije, savjetujemo izbjegavati tuširanje mjesta reza od operacije iduća 24 sata.

Prilikom tuširanja nemojte koristiti šampone na mjestu rane, a ranu nemojte trljati.

Kraste koje će se pojaviti na mjestu rane - nikako nemojte samoinicijativno skidati, one će s vremenom same otpasti.

Vaš dom će za vrijeme oporavka trebati sitne "dorade" kako bi šansu slučajne povrede sveli na minimum. Pisao sam detaljnije o pripremanju doma za period nakon operacije

Nemojte sjediti na dnu kade. Tuširajte se stojeći ili sjedeći na stolici u samoj kadi. 

Kako bi dohvatili bilo što za vrijeme tuširanja, trebate rotirati torzo.

Prije na to niste obraćali pažnju, ali sada će vam to biti itekako jasno.

Zbog toga će vam kod tuširanja nakon operacije koristiti hvataljka s dugom ručkom. Ovaj i druge korisne proizvode možete pronaći unutar aplikacije MySpine, koju sam nakon operacije kralježnice razvio u suradnji s liječnicima koji svakodnevno brinu o pacijentima koji su operirali kralježnicu. Također, u kadu postavite protukliznu podlogu - ako je već nemate. 

Ako se tuširate u klasičnoj visokoj kadi, zamolite nekoga da vam pomogne prilikom ulaska (barem prvih nekoliko puta nakon operacije). Isto tako, ako možete, zamolite nekoga da vam postavi držače za ulazak u kadu.

Pad prilikom tuširanja nikada nije bezopasan, a pogotovo nakon operacije kralježnice.

Ako nosite ortozu, nosite je prilikom ulaska i izlaska u kadu, dok je prilikom samog tuširanja možete ukloniti. Isto vrijedi i za ovratnik.

Idealno bi bilo da imate dvije ortoze ili dva ovratnika kako bi nakon tuširanja mogli postaviti na sebe suhu ortozu ili ovratnik.

Za pranje stopala i leđa preporučuje se korištenje četke s dugom ručkom. 

Kosu je najbolje prati pod tušem, nikako se nemojte naginjati nad umivaonik kako bi oprali kosu.

Oralna higijena nakon operacije lumbalne kralježnice

Prilikom pranja zubi, umivanja ili brijanja nemojte se naginjati naprijed, spustite se u koljenima, leđa neka vam ostanu uspravna.

Isto vrijedi i za pranje zuba, nakon pranja, kada trebate isprati usta, nemojte se saginjati, koristite čašu za ispiranje.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju