Kako obući i skinuti odjeću poslije operacije vrata, tj. cervikalne kralježnice

26.04.2023.

U ovom članku ćete pronaći preporuke o tome kako se odjenuti nakon operacije cervikalne kralježnice.

Preporučit ćemo i nošenje udobne, široke odjeće koja se lako oblači preko ovratnika koji će biti potreban za zaštitu vrata i kralježnice.

Nošenje grudnjaka na kopčanje s prednje strane i haljine koja se može navući preko glave, je također nešto što pomaže nakon operacije kralježnice.

Isto tako, pomagala za oblačenje stvarno pomažu, barem meni jesu.

A tu su i detaljni koraci za oblačenje gornjeg i donjeg dijela odjeće.

Ove preporuke se u pravilu odnose na prvih 2 mjeseca nakon operacije. Ponekad i duže, ovisno o vašem stanju i oporavku nakon operacije kralježnice.

Udobna odjeća veliko je olakšanje nakon operacije kralježnice

Preporuka je da odaberete malo komforniju i širu odjeću za vrijeme oporavka od operacije. 

Za donji dio je najbolje imati hlače s elastičnim pojasom, spavaćicu ili trenirku. Važno je da vas ništa ne stišće i da se lako odijeva. Sve u svemu, hlače s elastičnim pojasom su najbolja opcija.

Za gornji dio će poslužiti udobna spavaćica ili trenirka, po mogućnosti ona s patentom ili dugmićima. To je puno bolja opcija nego oblačenje preko glave.

Ako vas muče ležeći položaji, ovdje pročitajte: kako spavati nakon operacije kralježnice

Razmislite o korištenju ovih pomagala:

 • hvatalo s dugačkom drškom
 • pomagalo za oblačenje
 • pomagalo za obuvanje
 • i pomagalo za oblačenje čarapa. 

Ako se morate ili želite snalaziti bez ovih pomagala, najbolje bi bilo da vam netko pomogne prilikom oblačenja. Stvarno je izazovno i ponekad jako bolno ako se ne izvodi na pravilan način. Znam to iz osobnog iskustva.

Gore spomenuta, i još hrpa drugih korisnih pomagala, nalaze se u posebnoj listi unutar MySpine aplikacije koju sam, u suradnji s timom liječnika, razvio kako bi vam pomogla prije i nakon operacije kralježnice. 

Za oblačenje donjeg dijela odjeće preporučujem sljedeće

 1. Sjednite na stolicu ili rub kreveta.
 2. Nogavicu zarolajte rukama kako bi napravili rupu na dnu nogavice.
 3. Hvataljkom s dugom ručkom si pomognite provući nogu kroz nogavicu, a hlače povucite do bedra, nešto iznad koljena. Pokušajte se ne saginjati.
 4. Ponovite iste korake za drugu nogavicu. 
 5. Nakon što su vam obje nogavice iznad koljena, oprezno ustanite, noge možete eventualno malo raširiti kako vam hlače ne bi kliznule niz noge, te povucite hlače preko kukova. Hlače možete navući preko donjeg dijela ortoze.

Isti postupak je i za oblačenje donjeg rublja.

Ako nemate pomagalo za oblačenje, možete improvizirati i samostalno ga napraviti na sljedeći način:

 1. Pronađite dvije hvataljke/štipaljke po mogućnosti malo većih dimenzija i povežite ih debljim koncem ili konopcem dužine 1.2-1.5m.
 2. Štipaljke zakvačite na prednji dio hlača, lijevo i desno na područje gdje prolazi elastična guma zakvačite štipaljke.
 3. Sjednite na rub kreveta, leđa držite uspravno.
 4. Hlače na konopcu spustite do nogu i polako pomoću konopca namjestite stopala u nogavice. Koncem povucite hlače do visine iznad koljena. Nogavice, nakon što ih možete dohvatiti, povucite do kukova kako bi vam stopala u potpunosti prošla kroz nogavice. Nakon što su vam stopala prošla kroz nogavice, oprezno ustanite i navucite hlače do kraja.

Za oblačenje čarape preporučujem sljedeći način

 1. Sjednite na stolicu ili rub kreveta
 2. Pomoću pomagala za oblačenje čarapa namjestite čarapu u položaj za oblačenje (čarapu navucite što je više moguće na pomagalo)
 3. Ispravno sjedite, leđa držati uspravno
 4. Gurnite stopalu u pomagalo i obucite čarapu
 5. Iste korake ponovite za drugo stopalo.

Ako nemate pomagalo za oblačenje čarapa, ležite u krevet na leđa, savijte jednu po jednu nogu u koljenu i pokušajte dosegnuti stopalo te obući čarapu. Isto ponovite i za drugu nogu. Ako ne možete dosegnuti i imate jake bolove, zamolite nekoga da vam pomogne ili pokušajte nabaviti gore navedena pomagala. 

Odaberite papuče koje možete jednostavno obući, tj. navući bez saginjanja.

Ja sam osim papuča, ponekad nosio tenisice koje nije potrebno vezati. Udobnije su mi bile od papuča i lakše mi je bilo hodati u njima. 

Ako želite nositi tenisice koje imaju vezice - postoje vezice koje ne zahtijevaju vezanje.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju