Kako pušenje utječe na uspjeh i oporavak nakon operacije kralježnice

20.12.2022.

Bez obzira na to pripremate li se tek za operaciju kralježnice ili ste fazi oporavka, pušenje vam jednako šteti i pravo je vrijeme za prestanak. Barem dok operacija i oporavak ne budu stvar prošlosti. 

Štetni učinci uporabe duhana i marihuane na kralježnicu, prije tijekom i nakon operacije su nesporni. Učinite sve što je u vašoj moći da se suzdržite konzumiranja duhana i marihuane prije i nakon operacije kralježnice, pogotovo ako je planirana operacija fuzija.

Uspješni ishodi nakon operacija cervikalne i lumbalne fuzije ovise o stvaranju nove kosti i postizanju čvrste koštane fuzije.

Dim cigarete sadrži preko 4000 različitih kemijskih sastojaka, uključujući ugljični monoksid. Pokazalo se da ugljični monoksid povećava rizik od slabe razine kisika u tkivu, što dovodi do poremećaja formiranja kostiju, kao i oslabljenog cijeljenja rana s rizikom od infekcije. Ugljični monoksid je prepoznat kao “koštani otrov”, a u slučaju oporavka nakon operacije kralježnice to predstavlja rizik od lošeg ishoda i povećanu bol zbog neuspjele fuzije. 

Kod žena, dim cigareta snižava razinu estrogena, što dovodi do osteoporoze i osteopenije i općenito loše kvalitete kosti za zacjeljivanje, uključujući i druge probleme kao što su povećan rizik od kompresijskih prijeloma kralježaka. 

Nikotin dovodi do oslobađanja kateholamina, uzrokujući suženje krvnih žila i daljnja oštećenja normalnog protoka krvi. Bez odgovarajućeg protoka krvi, stanice koje tvore kosti (osteoblasti i osteociti), ne mogu adekvatno obavljati svoje funkcije i formirati novu kost. Također, pokazalo se da kemikalije na bazi duhana ubrzavaju normalnu degeneraciju diskova, ligamenata i zglobova kralježnice, ubrzavaju stopu osteoartritisa i dovode do kronične boli u vratu i leđima. 

Marihuana je jednako štetna. Među njezinih 500 poznatih štetnih kemijskih sastojaka je aktivni spoj tetrahidrokanabinol (THC). Dokazano je da je THC snažan imunosupresiv, koji inhibira sposobnost tijela da se bori protiv infekcija i eliminira prekancerozne stanice.

Postoperativne komplikacije koje se pripisuju pušenju uključuju sljedeće:

  • značajno smanjena stopa uspješne fuzije (tzv. nespajanje ili pseudoartroza) zbog toga što koštani transplantat ne dobiva dovoljno hranjivih tvari zbog nedostatka opskrbe krvlju i stoga ne raste i ne može formirati fuziju
  • veća stopa postoperativne infekcije i nakupljanja tekućine
  • veće stope kronične postoperativne boli povezane s nepotpunom fuzijom, pogotovo kod ljudi s višerazinskim kirurškim zahvatom, bilo da je zahvat, tj. operacija s prednje ili stražnje strane
  • veći rizik od upale pluća i simptomatske bolesti srca
  • duži vremenski period zacjeljivanja rane
  • veća stopa postoperativnih krvnih ugrušaka (duboke venske tromboze)
  • veće šanse za reoperaciju
  • dulji boravak u bolnici nakon operacije
  • loša funkcionalna rehabilitacija nakon operacije
  • niže cjelokupno zadovoljstvo pacijenata operacijom kralježnice

Koliko prije operacije prestati pušiti i kada možete ponovno početi nakon oporavka

Točno preporučeno vremensko razdoblje između prestanka upotrebe svih oblika duhana i marihuane (uključujući i žvake koje sadrže nikotin, pastile, sprejeve, e-cigarete i flastere) ostaje nejasno.

Studije sugeriraju da je razdoblje apstinencije od 6 mjeseci prije operacije optimalno. Također se treba suzdržati od uporabe duhana najmanje 3 mjeseca ili dulje, nakon operacije, kako bi se omogućilo stvaranje i fuzija kosti. 

Ukratko, široko rasprostranjeni štetni učinci uporabe duhana nisu vrijedni rizika od lošeg ishoda operacije cervikalne fuzije. 

Zato, ako ste pušač, vaš je posao prije operacije potpuno prestati, na bilo koji način.

Bez obzira na tehnički napredak u postizanju čvrste fuzije kod pušača, najbolji ukupni rezultati, posebice ublažavanje boli, postižu se kod nepušača i pušača koji su uspješno prestali pušiti.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju