Što očekivati u bolnici ako idete na operaciju kralježnice

30.11.2022.

Nakon što ste se pripremili za operaciju kralježnice, idući korak je odlazak u bolnicu. 

U pravilu bi u bolnicu, prema dogovoru, trebali doći dan ili nekoliko sati prije ovisno o vrsti i kompleksnosti operacije. Ako u bolnicu dolazite na dan operacije, krenite ranije i nemojte kasniti na dogovoreni termin. Predvidite moguću gužvu u prometu i vrijeme za pronalazak slobodnog mjesta za parkiranje.

Preporuka je da sa sobom povedete nekoga tko će vam pomoći s nošenjem i raspakiravanjem stvari koje nosite u bolnicu. U pravilu ćete u bolnici biti 3 do 7 dana ovisno o vrsti i kompleksnosti operacije. 

Pripremite pitanja za vašeg liječnika i pitajte ga sve što vas zanima u vezi operacije i oporavka nakon operacije. Zapišite si odgovore i upute jer su velike šanse da ćete za par dana zaboraviti većinu stvari koje vam je liječnik rekao. 

Nakon što dođete u bolnicu, javite se na prijemni odjel kako bi vas smjestili u sobu matičnog odjela. 

Nakon što se dođete u sobu, raspakirajte se sami ili uz pomoć osobe koja će vas eventualno odvesti u bolnicu. Stvari koje ćete koristiti poslije same operacije, npr. mobitel, slušalice ili knjigu postavite na ormarić pokraj kreveta kako bi vam sve bilo nadohvat ruke bez potrebe za ustajanjem jer nećete moći, a ni smjeti ustati. 

Liječnik i medicinska sestra će vam dati upute za daljnje korake u vezi pripreme za nadolazeću operaciju.

U većini slučajeva, dan prije operacije, u ruku ili trbuh, dobit ćete injekciju s lijekom protiv zgrušnjavanja krvi.

U pravilu ćete večer prije operacije dobiti tabletu za smirenje i opuštanje kako bi se dobro naspavali i bili odmorni i spremni za nadolazeću operaciju.

Bolničke procedure na dan operacije kralježnice

Na dan operacije trebate se pridržavati određenih pravila oko ograničavanja konzumacije hrane i pića. Ta pravila vrijede kako za bolničke pacijente, tako i za pacijente koji na operaciju dolaze od kuće. Njegova svrha nije izgladnjivanje pacijenata nego osiguravanje što bezopasnijeg izvođenja anestezije. Ako imate pun želudac, prilikom uvoda u anesteziju, može doći do izbacivanja (povraćanja) želučanog sadržaja koji ulazi u pluća i izaziva tešku upalu pluća, često sa smrtnim ishodom.

Preporučeno je ne jesti barem 6 sati prije operacije, a piće izbjegavati minimalno 4 sata prije operacije.

Ako ste slučajno jeli ili nešto popili prije operacije, obavezno to recite svom anesteziologu! Nemojte ni slučajno zatajiti taj podatak svom liječniku. Bolje je na kratko odgoditi operaciju nego dopustiti da vam se nešto loše dogodi.

Ako uzimate ikakve lijekove, provjerite s vašim liječnikom koje lijekove smijete uzimati prije operacije.

Ujutro na dan operacije, ovisno o tome da li operirate cervikalni ili lumbalni dio kralježnice, možda će biti potrebno obrijati mjesto operacijskog zahvata. Nakon toga, medicinska sestra će vas zamoliti da se istuširate s aseptičnim pripravkom i obučete bolničku haljinu. Osim toga, trebate ukloniti kontaktne leće, proteze, perike, ukosnice i nakit.

Pola sata do jedan sat prije operacije dobit ćete tabletu ili injekciju koja će vas pripremiti za anesteziju i operaciju pa ćete se osjećati opušteno i uspavano.

Prije nego što vas medicinske sestre odvedu do operacijske dvorane - ispraznite mjehur.

Anesteziolog će vam postaviti nekoliko pitanja i dati opću anesteziju. Dobit ćete i antibiotike za vrijeme i nakon operacije kako bi se smanjili rizici od infekcije.

Operacija može trajati i nekoliko sati. Ovaj vremenski okvir uključuje vrijeme pripreme, postavljanje i vrijeme anestezije. 

Nakon operacije probudit ćete se u prostoriji za oporavak od anestezije. Tamo će medicinsko osoblje pratiti vaše vitalne znakove:

  • broj otkucaja srca
  • krvni tlak
  • tjelesnu temperaturu
  • disanje
  • cirkulaciju
  • pomicanje prstiju i nogu

Medicinsko osoblje će vas premjestiti u sobu matičnog odjela kada vaše zdravstveno stanje više ne bude zahtijevalo intenzivan nadzor i liječenje. To obično znači da zadovoljavajuće dišete, imate dobar tlak, srce i bubrezi rade bez smetnji, kontrolni laboratorijski nalazi su u granicama prihvatljivog i nemate značajnije bolove. 

Odluku o premještaju u sobu donosi vaš liječnik.

Nakon premještanja iz prostorije za oporavak od anestezije u vašu sobu, bit ćete u krevetu cijeli dan, a prvo ustajanje iz kreveta bi, ako je sve u redu, u pravilu trebalo biti dan poslije operacije.

Kad ćete smjeti ponovno piti vodu ili jesti, reći će vam medicinsko osoblje nakon što to liječnik odobri.

Tijekom dana nakon operacije, liječnik i medicinsko osoblje će kontrolirati vaše postoperativno zdravstveno stanje te propisati daljnju terapiju za kontrolu boli. Opet napominjem, liječnika i medicinsko osoblje pitajte sve što vas zanima u vezi vašeg stanja i oporavka.

Korisni savjeti za dan nakon operacije kralježnice

U pravilu, dan nakon operacije, ako liječnik procijeni da je sve u redu s vašim stanjem, medicinsko osoblje će vam pokazati kako bezopasno ustati iz kreveta te vas potaknuti da napravite nekoliko koraka po sobi. 

Neće vam biti lako, barem meni nije bilo. Moguće je da ćete osjetiti vrtoglavicu i umoriti se praveći samo tih par koraka. To je sasvim normalno i nemojte se uplašiti. Kroz nekoliko dana će se osjećaj vrtoglavice i slabosti smanjiti, a vrijeme hodanja treba malo-po-malo svaki dan povećavati na temelju dogovorenog programa hodanja.

U MySpine-u, aplikaciji koju sam na osnovu osobnih iskustava razvio u suradnji s liječnicima, imate definirane ciljeve dnevnog broja koraka i treninga dnevnih hodanja. Broj koraka i program hodanja ovisi o tome jeste li operirali cervikalni ili lumbalni dio kralježnice, te koliko je vremena prošlo od vaše operacije. Tako možete znati otprilike koliko bi trebali dnevno hodati za što bolji oporavak. 

Dnevne ciljeve hodanja prilagodite vašim mogućnostima. Nemojte pretjerivati jer ćete imati jake bolove idućih dana, a moguće je i da prouzročite nepotrebne probleme s operiranim dijelom kralježnice.

Zabranjeno je saginjanje, rotiranje struka i vrata, te podizanje predmeta težih od 2kg, zapravo, izbjegavajte bilo kakvo opterećivanje kralježnice. Najbolja i najzdravija aktivnost koju sad možete raditi je hodanje. 

Odlazak iz bolnice

Iz bolnice vas otpuštaju kada liječnik procijeni da je sve u redu i da ste spremni za daljnji oporavak kod kuće. To se u pravilo događa 2-3 dana nakon operacije. 

Jedna od stvari o kojima ovisi jeste li spremni za odlazak iz bolnice je obavljanje velike nužde. Prije odlaska iz bolnice liječnici trebaju biti sigurni kako je s probavnim sustavom sve u redu. Ako će biti potrebno, liječnici će vam propisati laksativno sredstvo. 

Nakon što je liječnik ustvrdio kako je sve u redu i da ste spremni za odlazak kući, zamolite člana obitelji ili prijatelja da dođe po vas u bolnicu kako bi vam pomogao spakirati vaše stvari i odnijeti ih do automobila. Nemojte samostalno pakirati i nositi stvari! Ne zaboravite uzeti sve svoje stvari i medicinsku dokumentaciju.

Želimo vam brz i uspješan oporavak!

Preuzmite i besplatno isprobajte MySpine aplikaciju